Категории

Новини

Над 600 милиона лева ще бъдат инвестирани в ремонти на учебни заведения

Добавена на 09/21/2017

Източник: bnt.bg

Правителството одобри договори за ремонти за училища за над 600 млн лева. Те са по Оперативна програма "Региони в растеж" за периода до 2020 година.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Отдавна вече капиталовите ремонти на МОН са 2 милиона на година с това разполагаме. Днеска разпределяме 624 милиона. Направете си с два милиона какво можем да ви помогнем и с 624. Така че тази програма работи добре и ако си направите бързо процедурите - прозрачно, ясно, чисто. Не случайно кметовете сте отговорни за това. Да не ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде отишли парите.
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: 416 са учебните заведения, които попадат в обхвата на програмата. 13 са ВУЗ-овете, които обхващат 255 хиляди деца. Ако разделим ресурса на децата, включени в тези образователни заведения, които рехабилитираме по програмата - на всяко българско дете от детската градина, до училищната скамейка и учебната в академичното заведение се падат по 2450 лева инвестиция, по линия на европейската солидарност за всяко едно от тези български деца.
Димитър Николов - кмет на Бургас: Не вярвам за в бъдеще да бъдат осигурени токова средства конкретно насочени за образование. Средствата, които бяха насочени, ни се развързаха ръцете и ни се даде свобода - цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения. В предната ОП ни се даваха много ограничения, които ни свиваха тази възможности. Примерно ако решавахме проблемите с компютърните кабинети или с енергийната ефективност - нямахме средства и възможност да ремонтираме тоалетните. Сега, когато се хване една сграда в образованието, освен учебните кабинети и енергийната ефективност до последната мебел и компютър всичко може комплексно да се достави и да функционира и вече работи.

Уникални посещения: 902 | Импресии: 2519

 

Търсачка


Реклама


Facebook


Реклама